Usain Bolt se pripravlja na boj s sumo borci!


Pred časom me je partner in dober prijatelj Peter Baloh prosil, da naredim analizo svojih odlik – Clifton StrengthsFinder (Peter je prvi in zaenkrat edini certificiran Gallup Strengths Coach v regiji). Ker testiranje vzame pol ure, sem ga sprva gladko zavrnil, da nimam časa za tak hokus-pokus. Na prigovarjanje (in za uslugo, seveda ;)) sem pristal.

Na hitro sem pobrskal in ugotovil, da je StrengthsFinder test, ki posamezniku omogoča identificirati, razumeti in povečati njegove odlike (strengths). Ključna ideja je, da se osredotočiš na svoje prednosti in samo upravljaš s slabostmi, namesto da gradiš celovito osebnost, ki je v vsem povprečna. Saj veste, kam se bomo osredotočili, ko otrok pride s samimi peticami in eno trojko? Zagotovo je kdo tudi Usainu Boltu rekel, da se mu na tek ni potrebno več osredotočati, ker je tam že dober, in naj se raje posveti pridobivanju kilogramov, ker ga vsak sumo borec za šalo vrže ven. Ali pač ne?

Ko sem dobil rezultate, sem na vrhu zagledal:

  1. Activator

  2. Individualization

  3. Relator

  4. Self-assurance

  5. Futuristic

In si sam pri sebi mislil – šment, tole pa kar pije vodo. Tako kot se hitro najdeš v tedenskem horoskopu. Le da je tu pomembna razlika. Za StrengthsFinderjem je precej več validirane znanosti (če hočete v številkah: 50 let in 10 mio testnih zajčkov). Ampak tu se je vse skupaj zaključilo. Test opravljen. Informacija zanimiva. In to je to.

Kje sem se zavedel, da je na odlikah več, bistveno več?

Od nekdaj imam težavo s spoznavanjem ljudi. Večja kot je skupina, težje jih bom spoznal. S kolegoma Petrom in Borutom smo bili pred kratkim na podelitvi prestižnih evropskih nagrad European Business Awards. Peter je imel enega od osrednjih govorov (in po pričakovanjih blestel). Tam je bila zbrana smetana najboljših evropskih podjetij. Njihovi poglavarji. Cilj je bil vzpostaviti (poslovne) odnose z nekaterimi izmed njih.

Ko smo se vračali, naju je Peter vprašal, koliko vizitk (kontaktov) sva nabrala. Jaz tri. Borut tri. Iste tri. In, seveda, je imel Peter vse te tri, plus še nekaj drugih.

Nekaj mesecev kasneje vstopam v Gallupovo korporativno stavbo. Moj cilj je jasen: z Gallupom se želim dogovoriti za strateško partnerstvo za CEE regijo. Notri sprejem za Gallupove certificirane trenerje. In mene. :) Moj sekundarni cilj: Ne greš s tega dogodka, dokler nimaš v roki 5 vizitk. Izziv sprejet.

Ko se nekaj časa zadržujem ob strani, k meni pristopi starejši gospod in vpraša: Ti imaš pa "woo" bolj nizek, kajne? Na 29. mestu. Od 34. Tisti, ki imajo visok "woo", uživajo v izzivu spoznavanja novih ljudi in njihovem pridobivanju na svojo stran. Ne, "woo", to nisem jaz. Kot Gallupov trener me je bral kot odprto knjigo. Da bi mi pomagal do mojega cilja 5 kontaktov tisti večer, me je predstavil še eni kolegici. 2 od 5.

Seveda sem se v nadaljevanju večera z veseljem posvetil spoznavanju Gallupove infrastrukture in zgodovine. V tem početju sem srečal Thereso, ki je takisto tavala naokoli. Ni presenečenje, da tudi njen "woo" ni bil visoko. Nekdanja direktorica Fortune 500 podjetja. Gallupova trenerka. Sledila je dvourna debata. In nastalo je prijateljstvo, za katerega upam trditi, da bo trajalo še vrsto let.

Vas zanima, če sem uspel doseči zastavljeni cilj 5 vizitk? Sem. Ker sta na avtobusu še dve dami z dogodka pristopili do mene. Hej, 5 je 5, a ne? :)

A poanta vsega skupaj je drugje. Lahko me prisiliš, da pridem nazaj s 50 vizitkami. Če pa si pameten, boš od mene zahteval 3 dobre kontakte, tudi če so brez vizitk. Svoj "woo" sem pustil pri miru. "Relator" pa uporabil, da sem prek Therese spoznal še interno trenerko na Ciscu in zunanjo trenerko, ki dela z najvišjim vodstvom v BMWju. Tisti, ki imajo posebej močno izražen "relator", namreč uživajo v tesnih odnosih z drugimi. Tu je bil moj "relator" jasno v akciji.

Če te zanima, kako lahko vodenje prek odlik pomaga tebi in tvojemu podjetju, te bo moj "relator" peljal na pijačo (plačaš seveda ti ;)). Oglasi se na jaka.lindic@ujemiznanje.com ali prek linkedin sporočila.

p.s.: Hvala, Peter, za seznanitev z odlikami. Zelo koristno. Za oba in za vse, ki naju na tej poti spremljajo.