Katere so vaše "super moči"?


Vsi imamo svoje talente, svoje "super moči". Verjetnost, da najdete človeka s popolnoma enakimi petimi najmočnejšimi talenti je le 1 proti 33 milijonov. Od naših talentov je odvisno, kako dosegamo rezultate, kako vodimo druge ter kako reagiramo v določenih situacijah. Kako verjetno je torej, da bo nasvet, ki ste ga v treh stavkih prebrali na internetu, močno izboljšal vašo produktivnost in rezultate? To, da Richard Branson naokrog vedno nosi beležko in si zapiše vse pomembne stvari, ga zagotovo dela uspešnega kot vodjo in podjetnika. Zelo malo pa je verjetno, da bo ta isti način funkcioniral enako tudi pri vas.

Najuspešnejši posamezniki in najučinkovitejši vodje so tisti, ki odkrijejo svoje talente, jih razvijejo v odlike ter jih vsakodnevno in zavestno uporabljajo pri svojem delu. Ti posamezniki so pri delu kar 6x verjetneje aktivno zavzeti in 3x verjetneje živijo visoko kakovostno življenje brez škodljivega stresa.

Kako lahko ugotovim, katere so moje "super moči"?

Del vaših ključnih talentov lahko odkrijete tako, da dokončate naslednji stavek:

Sem človek, ki ga pri doseganju rezultatov motivira __________________.

Pri našem delu namreč vsi dosegamo rezultate. Nekateri boljše, drugi slabše, a ključna razlika med nami je v tem, kaj nas spodbudi k trdemu delu in doseganju teh rezultatov. Nekatere žene odgovornost (“Vem, da nekdo od mene nekaj pričakuje in ga nočem razočarati”), druge priložnost, da odkljukajo vsa opravila na to-do listi (“Samo še te tri stvari odkljukam, pa bom lahko v miru užival preostanek večera”), tretje pa zavedanje, da bodo s tem pomembno vplivali na svet (“Nasmeh na obrazu starejše gospe, ki je prvič odkrila vznemerljiv svet interneta, naredi to delo vredno vsega truda”).

Osebno bi zgornji stavek zapisal nekako tako: “Sem človek, ki ga pri doseganju rezultatov motivira vera v boljšo prihodnost ter stalna in neumorna želja po učenju in deljenju tega znanja.” Če torej od mene hočete, da nekaj naredim, mi morate pokazati predvsem, kako bo to vplivalo na boljšo prihodnost (jutri, čez 3 mesece, ali pa čez 10 let) ter kaj se bom pri tem novega naučil, kar bom lahko delil z drugimi. Če tega ne vidim, enstavno ne bom motiviran, da bi nalogo naredil. Zato sem imel vedno problem s “šefi” ali učitelji, ki si ne vzamejo časa, da bi razložili zakaj je naloga pomembna, ampak imajo odnos “Ker sem jaz tako rekel”.

Če želite pobrskati globlje, rešite odličen in mednarodno priznan test za odkrivanje odlik, ki ga mi uporabljamo v vseh podjetjih in z vsemi našimi strankami - Clifton Strengths Finder.

Kaj ta test pravi zame? Mojih najmočnejših 5 talentov je:

  • Futuristic

  • Input

  • Activator

  • Learner

  • Self-Assurance

Seznam in kratek opis vseh 34 talentov pa lahko najdete tukaj.

Kateri pa so vaši talenti in kako jih uporabljate za doseganje vaših ciljev in vizije? Ko rešite test, si preberite poročilo, ki je prilagojeno posebej vam, nato pa razmislite, kako so ti talenti prispevali k doseganju vaših največjih uspehov ter kako jih lahko še bolj razvijete in uporabljate pri vsakodnevnem delu.

V Ujemi Znanje imamo tudi edinega certificiranega Strengths coacha v regiji, ki vam lahko pomaga te talente še podrobneje spoznati in najti načine, kako lahko z njimi dosežete vaše najbolj ambiciozne cilje.