Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Kdaj je tisto v čemer smo najboljši, naš največji sovražnik?

Ali nam to, v čemer smo najboljši zares lahko škoduje? Da, in to celo v večji meri kot tisto v čemer nismo najboljši. Dokazano v vsakem podjetju, pri skoraj vsakem posamezniku ki ga coachamo, in nenazadnje preverjeno tudi na lastni koži.

Naj delim z vami eno od svežih zgodb iz nedavnega coachinga z Bojano, projektno vodjo compliance, IT in revizijskih projektov v slovenski podružnici mednarodne skupine. Tam coachamo 10% ključnih posameznikov in preko njih hitro spreminjamo kulturo organizacije v takšno, kjer ljudje bolj sprejemajo odgovornost, so hitrejši in agilnejši pri realizaciji dogovorjenega, in kjer povečujemo občutek "pripadnosti plemenu".

Navzven uspešna ženska, znana v podjetju po svojem trdem delu, v resnici pa tik pred zlomom:

"Nisem za projektno vodjo, v bistvu sem katastrofa in bi najraje dala odpoved in si vzela čas za premislek, kaj želim početi."

"Pa poglejva uspehe dosedaj in kje misliš, da trenutno ne performaš."

"Utapljam se in ničesar ne deliveramo pravočasno. Ekipa je ok, ampak na koncu mora nekdo vse dobro preveriti. Naloge pa se kopičijo, konkurenca je vedno močnejša, vsak mora delati za dva."

Bojanine nadarjenosti (Clifton Strengths) so Analytical, Responsibility, Harmony, Relator in Arranger. Nihče ne more očitati, da jih ne uporablja. Njene analize so vedno natančne (Analytical), vedno odgovorno prevzame in dokonča naloge (Responsibility), izrazito nekonfliktna pogosto zgladi nesporazume v timu (Harmony) in je na sploh prijetna za krajše in daljše pogovore (Relator), da ne omenjam tega, da očitno zna povezati še tako kompleksne kose kaotičnega projekta, jih urediti in projekt uspešno dokončati (Arranger).

Zakaj je torej tik pred izgorelostjo? Ker svojih teh prirojenih in privzgojenih načinov obnašanja ne upravlja zavestno, ti pa bezljajo vsak po svoje. Pretirani Analytical jo npr. pelje v situacije, kjer skupaj s podrejenim ki mu je dodelila nalogo, podrobno analizira vsebino naloge in jo poskuša razumeti še bolje kot on. "Ker potem bolje razumemo, kaj delamo." To ji vzame izjemno veliko časa, povzroča pa tudi frustracije pri podrejenih, saj nimajo občutka odgovornosti in doprinosa. Pretirana Harmony in Responsibility povzročata kopičenje nalog, ki jih mora opraviti tim in ona - prevzema namreč nalogo za nalogo, "saj jo nekdo mora narediti, nima smisla da se kregamo, kdo".

Kakšna je rešitev, ki je v skladu z Bojaninimi talenti? Odpoved zagotovo ne. Analytical bo vpregla za to, da preden sprejme novo nalogo, in pa enkrat tedensko preračuna koliko časa ima ona in njen tim za novo nalogo in kakšna je njena prioriteta. Responsibility bo fokusirala stran od sebe - naloge, ki jih bo prevzemala, bo delegirala in s pomočjo redne in kratke povratne informacije odgovornost za izvedbo prenesla na tim. Arranger in Harmony pa ji bosta pomagala, da naloge najprej smiselno razdeli (kdo bi lahko v timu kaj naredil) in jih smiselno razdeli in jih redno in in jasno komunicira svojim v ekipi.

Tako enostavno je to: Bojana je vpregla svoje nadarjenosti in jih ustrezno nastavila in fokusirala. Šele ko postanejo motor uspeha in ne breme, prirojene nadarjenosti in privzgojene lastnostni zares postanejo odlike.

Zakaj je to pomembno? Gallupove raziskave in 70 let trajajoč razvoj metodologije razvoja vrhunskih vodij in strokovnjakov so med drugim pokazali,

  1. Da je ključ do dolgotrajnih rezultatov dober vodja.

  2. Da so tisti, ki delujejo znotraj svoje cone talentov ("v čem sem zares dober in v čem zares uživam") 20% bolj produktivni (beri: ostane jim dodaten dan časa tedensko), 3x manj pod stresom, in 6x bolj zavzeti.

  3. Da podjetje, ki v ospredje postavlja in razvija nadarjenosti in unikatnost posameznikov, uživa 40% manj abstentizma in fluktuacije, 30% višjo profitabilnost, 40% višjo kakovost izdelka.

  4. Da ni dovolj le načelnost "usmeritve v talente", ampak konkreten, specifičen razvoj nadarjenosti v odlike.

Kakšna je vaša zgodba delovanja znotraj svojih najbolj izrazitih nadarjenosti? Ali jih pri svojem delu zares najbolje izkoriščate? Kaj pa vaši podrejeni ali pa nadrejeni?
Ujemi Znanje smo edino partnersko podjetje Gallupa v regiji, z edinimi Gallup certificiranimi coachi. Za sabo imamo preko 300 uspešnih projektov organizacijskih preobrazb v Sloveniji, CE Regiji in Avstraliji, z več kot 15.000 svetovalnimi urami.
Program preobrazb je sestavljen po najboljših, mednarodno preverjenih metodologijah in na podlagi izkušenj, ki jih imajo za sabo naši coachi, iz svojih uspešnih poslovnih, start-up, psihološko svetovalnih in executive-education karier.